Paluu dokumenttiluetteloon  /  Back to the catalogue of various documents on rhododendrons    

Pistokkaiden juurtumistuloksia 23.11.2002
kuusi viikkoa pistokkaiden otosta

Kristian Theqvist

Tein lokakuussa 2002 koesuunnitelman alppiruusujen pistokkaiden juurruttamisesta eri juurrutushormonien pitoisuuksilla. Pistokkaita oli 17 eri lajista/lajikkeesta, yhteensä 89 kpl. Kuusi viikkoa pistokkaiden otosta suoritin ensimmäisen perusteellisen tarkistuksen senhetkisestä tilanteesta. Vaikka jotkut pistokkaista ovat odotusten mukaisesti kuolleet, tulokset kokonaisuutena näyttävät erittäin lupaavilta. Juurtuminen voi joillakin lajeilla ja lajikkeilla kestää useitakin kuukausia, joten nämä tulokseni ovat vasta kokeen alkuvaiheesta ja lopulliset tulokset selviävät vasta joskus kesän kynnyksellä.

Havaintoni ja päätelmäni tähänastisista tuloksista:

  • 25 pistokkaassa on juuria kuuden viikon jälkeen.
  • Lisäksi 32 pistokkaassa on kallusta, joka enteilee juurien puhkeamista lähiaikoina.
  • Mitä korkeampi IBA-pitoisuus, sitä nopeammin pistokas juurtuu. Vahvat IBA-hormonit ovat kalliita ja saavutettu etu ei välttämättä ole taimikasvatuksessa kustannustehokasta.
  • Korkea IBA-pitoisuus (4 %) kasvattaa paksun kalluksen ja juuret voivat jäädä tulematta.
  • Liian korkea IBA-pitoisuus (2 - 4 %) voi tappaa pistokkaan. Tämä on lajikekohtaista.
  • NAA-juurrutushormonin lisäyksellä IBA-hormooniin ei ollut kovin suurta vaikutusta, mutta eräillä lajikkeilla se näytti hivenen edistävän juurtumista.
  • Varttamiskokeilut pistokkailla eivät näyttäneet onnistuvan. Tekniikka vaatii vielä hiomista.

Ohessa on muutama kuva, jotka selventänevät juurrutushormonien pitoisuuden merkitystä juurrutustulokseen.

Lepidootti R. russatum 'Lauretta' näyttäisi olevan aika helposti juurtuva rhodo. Jo 0.4 % IBA-pitoisuus tuotti vähän juuria kuudessa viikossa. Kun pitoisuus oli 1 %, niin juuria tuli enemmän. 2 % IBA-pitoisuus tuotti paljon pitkiä juuria. NAA-juurrutushormonin lisäämisellä ei näyttäisi olevan ainakaan oleellista merkitystä. Näytemäärä on pieni, joten kovin rankkoja johtopäätöksiä en tästä kuitenkaan haluaisi vetää.

Lauretta pistokkaat

Kuva 1. R. russatum 'Lauretta' pistokkaat kuuden viikon jälkeen. Mitä vahvempi hormonipitoisuus, sitä paremmin juuria, mutta kaikista näyttäisi tulevan hyvä taimi.

 

Lepidootti R. lapponicum 'Frost Hexe' ei ollut vielä juurtunut 0.4 % IBA-pitoisuudella. Sen sijaan 1 % IBA oli riittävä juurtumisen alkamiseen. Tässä tapauksessa 0.1 % NAA-hormonin lisäämisellä oli positiivinen vaikutus juurrutustulokseen.

Frost Hexe pistokkaat

Kuva 2. R. lapponicum 'Frost Hexe'. NAA-hormonin lisäyksestä näytti olevan etua.

 

Elepidootti R. wardii 'Goldbukett' on selkeästi hitaammin juurtuva kuin edellä mainitut lepidootit. Kaikissa pistokkaissa on kallusta, mutta vain voimakkaammat IBA-pitoisuudet ovat toistaiseksi tuottaneet juuria. 4 % IBA-pitoisuus tuotti parhaat juuret. Kaikissa näissä näytteissä oli mukana myös NAA-juurrutushormonia. Todennäköisesti kaikki pistokkaat ovat juurtuneet hyvin kesään mennessä, mutta aikaisemmin juurtuvilla on enemmän aikaa kasvattaa hyvät lehdet jo talven ja kevään aikana.

Goldbukett pistokkaat

Kuva 3. R. wardii 'Goldbukett' juurtuminen oli vasta aluillaan.

 

Pistokkaiden juurtumistulokset

 



Paluu dokumenttiluetteloon  /  Back to the catalogue of various documents on rhododendrons