Paluu dokumenttiluetteloon / Back to the catalogue of various documents on rhododendrons |
Miten saan kukkien värit toistumaan oikein valokuvauksessa?
Kristian Theqvist, 22.1.2014, rev. 001
Miksi keltaisista kukista tulee valokuvissa valkoisia tai violeteista kukista sinisiä? Miksi yleensäkin valokuvan värit eivät tunnu vastaavan sitä, minkä kuvaaja näkee?
Miksi kamera kuvaa kukan valkoisena, kun kukka on silmin nähtynä keltainen? |
Haluan seuraavassa käsitellä tätä yleistä ongelmaa kasvien kuvauksessa ja kertoa, miten olen kasvikuvauksissani käsitellyt ongelmaa. Valokuvaustekniikka on kehittynyt kovasti siitä, kun sain ensimmäisen järjestelmäkamerani v. 1963, ja suurimpana muutoksena on ollut siirtyminen digitaalikuvaukseen 2000-luvun alkupuolella. Perusongelmat värien toistossa ovat kuitenkin pysyneet samoina, joskin värien hyvä hallinta on nykyään helpompaa, kun vain tietää, miten se tehdään.
Syy virheelliseen väritoistoon on useimmiten luottaminen kameran omaan automatiikkaan. Automaattikka tekee kuvaamisen helpoksi, mutta valitettavasti värit eivät aina toistu halutulla tavalla. Käytän itsekin välillä kameran omaa automatiikkaa aurinkoisissa "turistikuvissa", mutta kasvien kuvauksessa käsisäädöt ovat välttämättömyys. Muuten kasvien värit toistuvat oikein vain satunnaisesti.
Valkotasapaino - White Balance
Valkotasapaino on valokuvauksessa käytetty säätö, jota käytetään määrittämään kuvan valkoinen värisävy. Valkotasapaino on kohdallaan silloin, kun tallennettu kohde on samanvärinen kuin silmämääräisesti havainnoitu. Valkoisen pitäisi näyttää valkoiselta ja kaikkien muiden värien pitäisi toistua luonnollisesti. (ref. Wikipedia http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkotasapaino)
Kameran automatiikka yrittää parhaan kykynsä mukaan säätää valkotasapainon eli valkoisen värin kohdalleen, mutta vehreässä kasvustossa säätö menee useimmiten liikaa sinisen suuntaan. Tämän voi havaita vaaleiden pintojen sinertävyytenä ja kasvien lehdet eivät ole kauniin vihreitä vaan sinertäviä, keltainen väri haalistuu valkoiseksi, violetit kukat ovat muuttuneet sinisiksi ja punaisissa kukissa voi olla havaittavissa violetin sävyä.
Miten värit saa kohdalleen?
Jos kamerassa ei ole käsisäätöä valkotasapainon valinnalle aurinkoiselle tai pilviselle säälle, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa uusi kamera tai tyytyä kameran antamiin väreihin.
Jos haluat säätää valkotasapainoa vain hiukan pois sinisestä, valitse kameran valkotasapainoksi "Aurinkoinen sää" (Day Light) riippumatta siitä paistaako ulkona aurinko vai ei.
Jos haluat suuremman korjauksen, valitse valitse kameran valkotasapainoksi "Pilvinen sää" (Cloudy) riippumatta siitä onko pilvinen sää vai ei.
Valkotasapainon voi säätää kohdalleen myös valkoista taustalevyä hyväksi käyttäen, mutta tämä vaihtoehto on kasvien kuvauksessa vähintäänkin kömpelöä.
Jos vaaleat kohdat ylivalottuvat eli esimerkiksi kukan vaaleimmat terälehdet näkyvät edelleen valkoisina, säädä valoisuutta pienemmäksi 1/3 EV-yksikön verran valotuksen korjauksella (Exposure Compensation) tai tarvittaessa enemmänkin. Useimmiten valoisuuden korjaaminen 1/3 EV-yksiköllä on riittävää.
Käytän omissa kasvikuvauksissani säästä riippumatta useimmiten valkotasapainona "Pilvistä säätä" ja valotuksen korjausta -1/3. Tämä on antanut kohtuullisen hyvän tuloksen Olympus ja Canon kameroillani.
Vuorokauden aika vaikuttaa väritoistoon ja parhaat kuvat saa varhain aamulla pilvisellä säällä ja pieni sade korostaa mukavasti värisävyjä. Olen havainnuut, että illalla kameran automatiikkka voi vääristää värejä todella pahasti ja esittämäni korjaus valkotasapainoon ei ole silloin riittävää. Hyviä kuvia kasveista saa harvoin illalla.
Seuraavat kuvasarjat selventänevät, miten pienellä vaivalla kameran asetuksia säätämällä kuvien värit saa paremmin vastaamaan silmän näkemää.
Samaan tulokseen voi päästä myös hyvällä kuvankäsittelyohjelmalla, mutta silloin on vaarana, että säätää värit pahasti poskelleen. On lisäksi huomioitava, että näyttö voi vääristää värejä pahastikin ja kaikki eivät näe käsittelemäsi kuvan värejä aikomallasi tavalla. Näyttö tulisi kalibroida, jotta värit varmuudella toistuisivat oikein.
Kuva kameran automaattitoiminnolla. |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Aurinkoinen sää" ilman valotuksen korjausta. Kukkaan on tullut hivenen keltaisuutta ja luontoon lisää vihreyttä. Shooting Mode Aperture-Priority (AE), Tv 1/50, Av 2.8, EV 0, ISO 80, White Balance Day Light |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Pilvinen sää" ilman valotuksen korjausta. |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Pilvinen sää" ja valotuksen korjauksella EV -1/3. 'Goldprinz' alppiruusun kukan väri vastaa hyvin mitä silmä näkee, mutta ympäristö on ehkä vähän liian tumma. Huomaa myös, miten vasemman laidan vaaleanpunaisesta kukinnosta on hävinnyt automaattikuvan antama luonnoton sinisyys. Shooting Mode Aperture-Priority (AE), Tv 1/50, Av 2.8, EV -1/3, ISO 80, White Balance Cloudy |
Otetaan seuraavaksi esimerkki violettikukkaisesta 'Frosthexe' alppiruususta, jonka kameran automatiikka näyttää liian sinisenä.
Kuva kameran automaattitoiminnolla. |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Aurinkoinen sää" ilman valotuksen korjausta. Kukkaan on tullut enemmän punaisuutta ja luontoon lisää vihreyttä. Shooting Mode Aperture-Priority (AE), Tv 1/30, Av 2.8, EV 0, ISO 80, White Balance Day Light |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Pilvinen sää" ilman valotuksen korjausta. |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Pilvinen sää" ja valotuksen korjauksella EV -1/3. Kukkien väri vastaa hyvin mitä silmä näkee. Shooting Mode Aperture-Priority (AE), Tv 1/40, Av 2.8, EV -1/3, ISO 80, White Balance Cloudy |
Ja lopuksi vielä esimerkki vaaleanpunakukkaisesta amurinpionista (Paeonia obovata), jonka kukkaan kameran automatiikka lisää sinisyyttä.
Kuva kameran automaattitoiminnolla. |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Aurinkoinen sää" ilman valotuksen korjausta. Kukkaan on tullut enemmän punaisuutta ja lehtiin lisää vihreyttä. Shooting Mode Aperture-Priority (AE), Tv 1/60, Av 4.0, EV 0, ISO 80, White Balance Day Light |
Kuva valkotasapainon asetuksella "Pilvinen sää" ilman valotuksen korjausta. |
Toivottavasti kokemusperäisistä neuvoistani on apua parempien kasvikuvien ottamiseen. ;)